Historian havinaa

Historian havinaa ja muistoja menneisyydestä

Arpajaistuotoilla kerättiin pääomaa. Elokuvaesitys 19.8.1906 oli ensimmäinen Askolassa. Myös rahoitusta tarvittiin oman talon rakentamiseen. Vihtori Kajannolta pientä maksua vastaan tontti, ”Rikun pelto”. Kauppakirja tehtiin vasta 4.3.1912. Talo rakennettiin hirsistä, rakennusmestari V.Holvikiven laatimien piirustusten mukaan. Talo oli paikkakunnan suurimpia ja kauneimpia seurataloja.

           talo_v1911.jpg             Helkamäen seuratalo v.1911

Talo paloi keväällä-32 ja rakennettiin samana syksynä nykyiseen muotoonsa.

 

002_monninkylan_voiman_voimistelujoukkue_1902_1024x815.jpg

Monninkylän Voiman voimistelujoukkue v.1902

 001_nuorisoseuran_kurssilaisia_helkamaessa_1915__8_1024x723.jpg

Kurssilaisia v.1913

 

50-luvun lopulla päätettiin ryhtyä järjestämään tansseja, joihin tulisi yleisöä runsaasti ja joista saataisiin vastineeksi rahaa Helkamäen kunnostukseen. Jotta tanssiväki viihtyisi tehtiin Helkamäessä remontti; talo maalattiin sisältä ja näyttämötila otettiin tanssikäyttöön. Alkukankeuden jälkeen kaikki alkoikin sujua hyvin, jopa niin että yleisöennätys 420 maksanutta saavutettiin helmikuussa 1960. Silloin esiintyi Lasse Liemola ”Living Dolleineen”.

Talous saatiin kuntoon, mutta vetäjien puute alkoi vaivata muutaman vuoden jälkeen. 50-60 luvun taitteessa esiintyi myös mm. ”Nalle” Lindström, Leo Lindholm, Ossi Malinen sekä solisteina Pirkko Mannola, Laila Kinnunen, Vieno Kekkonen, Olavi Virta, Ilkka Rinne, Eila Pienimäki, Lill-Jörgen Petersen, Martti ”Huuhaa” Innanen, Jorma Juselius, Kai Lind.  Lisäksi paikkakunnan oma orkesteri Timo Tuomisen yhtye.


poikienkutsut_1952.jpg

Poikien kutsut v.1952

 

liikuntakurssi_1953.jpg

Liikuntakurssi

Televisiotoiminnan alkamisen seurauksena tietokilpailut tulivat 60-luvulla suosituiksi. Tässä lajissa M:kylän Ns kunnostautui erinomaisesti. Talvella -63 järjestettiin Ns:jen valtakunnallinen tietokilpailu. Alkukarsinnat olivat maakunnittain ja Uudenmaan Nsliiton kilpailuissa lohkesi voitto Monninkylän Ns:lle. Seuraavana vuonna oli alueellinen kilpailu Lahdessa ja sieltä tuli 4.sija. V.1964 tuli Uudenmaan läänin mestaruus ja vielä 1965 samoissa kilpailuissa 2.sija. Televisiotoiminnan alkamisen seurauksena tietokilpailut tulivat 60-luvulla suosituiksi. Tässä lajissa M:kylän Ns kunnostautui erinomaisesti. Talvella -63 järjestettiin Ns:jen valtakunnallinen tietokilpailu.  Alkukarsinnat olivat maakunnittain ja Uudenmaan Nsliiton kilpailuissa lohkesi voitto Monninkylän Ns:lle. Seuraavana vuonna oli alueellinen kilpailu Lahdessa ja sieltä tuli 4.sija.

V.1964 tuli Uudenmaan läänin mestaruus ja vielä 1965 samoissa kilpailuissa 2.sija.

 

kesaretki_1957.jpg

Kesäretki v.1957

70-luvulla talo oli vuokrattuna ammattikoululle ja seura kokoontui amm.koulun tiloissa. Jäsenmäärä kohosi jälleen lupaavasti. Tanhuttiin, pelattiin lentopalloa, järjestettiin eril. talkoita ja opintokerhokin oli. Naisille järjestettiin jytäjumppaa v.-74. Pojat ja miehet pelasivat lentopalloa. Discoa pyöritettiin 1krt/kk. Taloa maalattiin ulkopuolelta. Miesten ja naisten kutsut olivat suosiossa. 70-luvun lopussa järjestettiin kuitenkin vain muutama tapahtuma ja pöytäkirjoistakin huokui huolestuneisuus tulevaisuudesta....Myös Vahijärven Ns poti silloin toiminnan puutetta, niinpä Vahijärvi ja Monninkylä löysivät jälleen toisensa ja ryhtyivät yhdessä pitämään humppailtoja. Tilaisuudet pystyttiin pitämään Vahijärven Tanhuvaarassa.

Jalkapallojoukkue Monsu perustettiin nuorisoseuran osastoksi 10/1978 ja Nappulatoimintakin aloitettiin heti 80-luvun alussa. Monninkyläpäivät järjestettiin yhdessä Kylämonnien kanssa. Päivät tulivat suosituiksi ja useana vuotena niitä järjestettiinkin, mutta kun kaikkialla muuallakin oli vastaavanlaisia tilaisuuksia, kärsivät tällaiset tapahtumat inflaation ja loppuivat sitten aikanaan. 

Pianon hankinta Helkamäkeen v.1990 elvytti seuran toimintaa musiikillisesti. Seuraan perustettiin 2 kuoroa;lapsi/nuorisokuoron sekä aikuisten sekakuoron. Esiintymisiä oli paljon erilaisissa konserteissa, kevät- ja joulujuhlissa. 

v.1991ehostettiin taloa ulkopuolen maalauksella sekä lattian hiomisella. Valtiolta saadun avun turvin tehtiin uudet nurmikkoalueet ja laajennettiin parkkialuetta talon pohjoispäätyyn.  Työt tehtiin taas talkoovoimin.

Yläkerran nuorisotilojen 1.vaihe saatiin valmiiksi. Sitä tehtiin vuosia, mutta kun saatiin valtionapua ja kunta tuli projektiin mukaan, saatiin se valmiiksi syksyllä. Talon käyttö lisääntyi huomattavasti. Srk aloitti syksyllä -91 päiväkerhojen pidon. Kunnan toimesta talolla oli ilt.pv.kerhoja ja nuorisolle Vintti.

Kunta pystytti v.1992 skeittirampin. Ns teki rampin perustustyöt.

Kesäkuussa -93 oli musiikkileiri musiikkiyhdistyksen kanssa Monninkylän ala-asteella. Laulajia oli 15, joista osa osalllistui myös viulu- ja pianotunneille. Leiri huipentui konsettiin viimeisenä leiri-iltana.

musiikkileiri_1993.jpg

Musiikkileiri v.1993

 

Yhteistyönä Musiikkiyhdistyksen  kanssa tehtiin pienoisooppera ”Topsatonttu”, jota esitettiin kaksi kertaa. Reijo Ikosen kanssa lapsi- ja nuorisokuorolla oli yhteiskonsetti Helkamäessä. Seura otti kansainvälisen toiminnan ensiaskeleet 12.-18.7.1993, jolloin Sauvossa oli kansainvälinen Kummeli-leiri. Leirillä oli noin tuhat nuorta eri Euroopan maista mm. Latviasta, Liettuasta, Puolaasta ja Ukrainasta. Monninkylän nuorisoseuralaisia lähti sinne 10 nuorta ja 3 aik. yhdessä kerkkoolaisten kanssa. Leiriystäviä Puolasta tuli 15 henk. Monninkylään heti leirin päätyttyä. Ohjelmana oli saunomista, makkaranpaistoa, lauluja ja tutustumismatka Helsinkiin. Seuran ensimmäisissä pöytäkirjoissa mainittiin piirileikkien ilmentävän ”kurittomuutta ja säädyttömyyttä ja olevan nuorisoseuralaiselle sopimatonta huvia”.Sen mukaan seura oli Kalevan Nuorineen menossa vain hurjempaan suuntaan.... Esiintymisiä oli ollut nimittäin ympäri Suomea. Helsingissä, Oulussa, Järvenpäässä, Lappeenrannassa, jopa Norjassa asti.Lisäksi paljon erilaisia juhlaesiintymisiä pikkujouluissa yms. Esiintymispuvut on ommeltu itse.

 

norjan_barnlek_1995.jpg

Norjan Barnlek v.1995

 

lapsiesitys_2000.jpg

Lapsien esitys v.2000

lappeenrannassa_2001.jpgTanhuajia v.2001

 

haidenvalmistelua_2002.jpg

Häiden pitopöydän valmistelua v.2002

 

kalenat_2005.jpg

Lappeenrannan Kalenat v.2005

 talo4b.jpg

2000-luvulla on taas tehty seuratalossa paljon remontteja. Lattiat uusittu, sisäseinät maalattu, salin hieno parvi otettu taas käyttöön. Nyt viimeisimmät kunnostukset ovat peltikaton maalaus sekä ikkunoiden uusiminen ja muutenkin lämmöneristyksiä parannettu. Rahoittajina ovat olleet Kotiseutuliitto,  Silmu ry (ELY-keskus) sekä paikalliset Yrittäjät. Talo sai oman "Helkamäki"-nimikyltin 15.8.2011. Kiitos siitä Perinnekerholaisille!.

Liikuntaa on tarjolla tällä hetkellä monenmoista. Lavatansseista nyrkkeilyyn.

 Niistä enemmän “Tapahtumakalenterissa”.

 

Lisää muistoja tulossa...